Καλώς ήρθατε στην ιστολόγιο των Κατηχητικών Σχολείων Όθους Καρπάθου - Τμήμα Χειροτεχνίας .


XΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!





Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου..


Το απόγευμα  , συναντηθήκαμε , με την βοήθεια του Θεού, για μια ακόμη φορά για να φτιάξουμε  μια  κατασκευή για την 25η Μαρτίου , όπως τους είχαμε προειπεί  .
 Η χειροτεχνία που πραγματοποιήσαμε , αν και την ημέρα αυτή συνεορτάζουμε την Επανάσταση του 1821  και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου - αφορούσε την χαρούμενη είδηση του Αρχαγγέλου Γαβριήλ  στην Παναγία, που ο Θεός , έκρινε άξια για να γεννήσει τον Σωτήρα μας.



Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτή, είναι :Φύλλο φελλού , εικόνα  εκτυπωμένη από τον υπολογιστή, πράσινο σύρμα πίπας για τον βλαστό -μίσχο , κίτρινο σύρμα πίπας για το στύλο, άσπρο γκοφρέ για τα πέταλα του κρίνου.  


Έτσι, πάνω σε ορθογώνιο φύλλο φελλού, το κάθε παιδί κόλλησε μια εικόνα του Ευαγγελισμού , και στην συνέχεια , με λευκό γκοφρέ ,  πράσινο και κίτρινο σύρμα πίπας  έφτιαξε ένα κρινάκι , το οποίο τοποθέτησε με υγρή κόλλα  στην άκρη της εικόνας . 
Στο πίσω μέρος προστέθηκε κόκκινη κορδελίτσα .

Λίγα λόγια για την γιορτή του Ευαγγελισμού

Την 25η Μαρτίου οι απανταχού  Χριστιανοί  εορτάζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου , την χαρμόσυνη δηλαδή είδηση που ο Αρχάγγελος  Γαβριήλ έφερε  στην Παναγία λέγοντας της  ότι θα γεννήσει τον Υιόν  του Θεού που θα τον ονομάσει Ιησού . "Ιδού νυν ευαγγελίζομαι  χαράν μεγάλη" , της είπε ο Αρχάγγελος.
Η Παναγία ρώτησε  πως  είναι δυνατόν να τεκνοποιήσει  χωρίς άντρα , ο Αρχάγγελος της απάντησε το Άγιο Πνεύμα θα έρθει σε εσένα και με την δύναμη του Θεού θα ενσαρκωθεί ο Υιός Του.
 Έτσι η Θεοτόκος γέννησε τον Ιησού Χριστό , όπου με την εκούσια θυσία και τον μαρτυρικό του θάνατο , έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο , μετά από την εκδιώξη των Πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης .
Η Εκκλησία επιτρέπει την βρώση ψαριών ακόμη κι αν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου "πέσει" μέσα στην Μ. Εβδομάδα . Η μέρα αυτή είναι και ημέρα αργίας  .

Το απολυτίκιο της γιορτής λέει:«Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και τού απ' αιώνος μυστηρίου ή φανέρωσις ο Υιός τού Θεού Υιός τής Παρθένου γίνεται και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται. Διό και ημείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμεν, Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου.»

Δηλαδή  : «Σήμερα είναι η κυριότερη μέρα της σωτηρίας μας και η φανέρωση του Μυστηρίου, που ήταν από πολλά χρόνια κρυμμένο: Ο Υιός του Θεού θα γίνει άνθρωπος, Υιός τής Παρθένου Μαρίας και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα φέρνει. Γι΄αυτό κι εμείς μαζί μ αυτόν ας πούμε ζωηρά στην Παναγία: Χαίρε, Κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου.»

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!


2 σχόλια:

Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Αιτωλικού είπε...

Ευχαριστούμε πολύ!!! Καλή δύναμη στον αγώνα σας.Πολύ ωραίες οι κατασκευές σας!

catechetical schools είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ, να είστε καλά!!
Χαρήκαμε για την επικοινωνία και το σχόλιο σας!